Zoeken
KSE

Nieuwsarchief

Leerlingen van KSE en Munnikenheide College ontwerpen samen een logo

Bericht geplaatst op: 10-1-2020De deelnemende ondernemers van het project ‘Werk Aan Onderwijs (WAO)’ zijn erg enthousiast. Leerlingen van de KSE, het Munnikenheide College en Curio brengen een bezoekje aan hun bedrijf en ervaren hoe het daar gaat. Hun frisse blik levert de ondernemer ook weer nieuwe ideeën op. Door dit positief effect wilt de stuurgroep van ‘WAO’ het project herkenbaarheid geven met een eigen logo. Docenten Richard Rokx (KSE) en Kees v.d. Heuvel (Munnikenheide College) vonden dit een mooie opdracht voor 23 mavo-2 leerlingen van beide scholen. En terecht. De leerlingen werkten goed samen met mooie logo’s als resultaat!

Werk Aan Onderwijs
Het project Werk Aan Onderwijs is een initiatief van Industriële Kring Etten-Leur (IKE). De bedrijven die hierbij zijn aangesloten hadden behoefte om in contact te komen met leerlingen. De ondernemers zagen dat leerlingen al vroeg een keuze moeten maken voor een vervolgopleiding terwijl ze nog maar weinig hebben gezien van het bedrijfsleven. Door dit project kunnen leerlingen een kijkje nemen bij verschillende bedrijven en ervaren hoe het is. Daarentegen levert dit kijkje de ondernemers een frisse blik en nieuwe input of ideeën op.  
De projectgroep van Werk Aan Onderwijs bestaat uit IKE, Industriële Kring Rucphen (IKR), gemeente Etten-Leur, gemeente Rucphen, KSE, Munnikenheide College, Curio, MKB Etten-Leur en Rabobank regio West-Brabant.

Zes lessen op beide locaties
De leerlingen volgden als één groep zes lessen. De locatie werd steeds afgewisseld. Dat is natuurlijk wel een beetje wennen. Een les volgen op een andere school met leerlingen die je helemaal niet kent!
Tijdens de eerste les maakten ze kennis met elkaar en werd meer verteld over de opdracht. Wat is een logo, een beeld- of woordmerk en welke logo’s ken je. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag met ontwerpen.
In de eerste twee lessen werkten leerlingen zelfstandig aan verschillende schetsen. Met potlood maakten ze een ontwerp. De derde les sloot Catharina Hoevenaars van gemeente Etten-Leur aan. Zij gaf meer uitleg over het project ‘WAO’.
 


Samenwerking tussen scholen
In de vierde les werden de leerlingen gestimuleerd een partner te kiezen van de andere school. Samen kozen ze, uit de eerste ontwerpen die ze afzonderlijk hadden gemaakt, de beste uit. Dit ontwerp werkten ze met fineliner in strakke lijnen uit. Daarna gebruikten ze de app Adobe Capture en het programma Photoshop. Ze leerden tijdens dit project dus niet alleen wat een logo is, hoe je dit maakt, welke programma’s je hiervoor kunt gebruiken, maar ook zelfstandig werken en daarna samenwerken met iemand die je niet kent in een onbekende omgeving. ‘Het project is goed verlopen. De leerlingen waren enthousiast, pakten het serieus aan, toonden veel inzet en werkten goed samen. Het heeft zeker een logo voor Werk Aan Onderwijs opgeleverd’, vertelt Richard Rokx trots.


Resultaat van het project
De leerlingen hebben voor de kerstvakantie hun logo’s afgerond. Het is nu aan de leden van de Stuurgroep van ‘WAO’ één logo te kiezen. Dit logo wordt dan het logo van ‘WAO’. Medio februari maakt burgemeester Miranda de Vries het winnende logo bekend in een bijeenkomst waar natuurlijk ook de leerlingen bij zijn. Als afsluiting van dit mooie project krijgen de leerlingen samen met hun docenten een bedrijfsuitje naar keuze aangeboden.

Terug