Zoeken

Home

Update COVID-19 22 september 2020


De afgelopen week hebben we voor het eerst te maken gehad met een aantal positief geteste leerlingen en één collega op covid-19. Hoewel we wisten dat dit zou kunnen gebeuren op onze school met zoveel leerlingen en medewerkers, hoop je toch altijd dat het niet zo is. Gelukkig hebben de mensen die besmet zijn zich laten testen en zijn de bijbehorende richtlijnen gevolgd waardoor de kans op besmetting van anderen geringer is. Niets wijst erop dat de besmetting op school heeft plaatsgevonden. Uitsluiten kunnen we dit natuurlijk ook niet. Wij volgen het protocol van de VO-raad. Onze leerlingen hoeven geen anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Het is dus belangrijk dat elke leerling met lichte klachten thuis blijft, zich laat testen en zich houdt aan de maatregelen op school voor wat betreft hygiëne. Op deze manier zorgen we er met elkaar voor dat de kans op besmetting gering blijft.

GGD West-Brabant
Vanuit GGD West-Brabant worden we goed begeleid. Als een test positief is, starten zij een contactonderzoek en nemen zij ook contact op met de school. De betrokken collega en leerlingen waren al thuis vanwege lichte klachten voordat ze positief getest werden. Daardoor is de groep direct betrokkenen op school klein. De leerlingen en collega’s die intensief contact hebben gehad met de positief geteste leerlingen zijn door de GGD benaderd en zijn tien dagen in quarantaine. Leerlingen (en de ouders van leerlingen) die lessen hebben gevolgd met de besmette leerlingen of les hebben gekregen van de betreffende docent zijn op de hoogte gesteld en hebben informatie vanuit de GGD gekregen met het verzoek alert te zijn. Dezelfde procedure volgen wij bij eventuele nieuwe besmettingen.

Coronamaatregelen
Als school hebben we een protocol opgesteld aan de hand van de richtlijnen vanuit het RIVM en het protocol van de VO-raad. Dit protocol is gedeeld met alle medewerkers, leerlingen en ouders.
Leerlingen en collega’s met verkoudheidsklachten blijven thuis of worden door ons naar huis gestuurd. Wij vragen iedereen om daar op te letten. Het is niet verstandig om je kind naar school te sturen met lichte verkoudheidsklachten.
We zien erop toe dat iedereen zich aan de hygiënemaatregelen houdt en leerlingen anderhalve meter afstand houden tot onze medewerkers en medewerkers tot elkaar. Hierdoor is de kans op besmetting in school geminimaliseerd. Dit is belangrijk voor iedereen die wel naar school kan. Het onderwijs kan daardoor doorgaan. Uiteindelijk heeft iedereen daar profijt van.

Lessen missen
Deze maatregelen hebben ook een keerzijde. Hierdoor zijn meer leerlingen en docenten preventief thuis en missen zij lessen. De afspraak is dat leerlingen hun huiswerk/opdrachten blijven maken en dat eventueel opgelopen achterstanden op school worden opgepakt. Wij willen onze docenten niet vragen om lessen gelijktijdig fysiek en online te geven. De onderwijskundige aanpak van een fysieke les is anders dan bij een online les. In een fysieke les is de docent aan de slag met zijn klas en kan niet tegelijkertijd een online les geven. De interactie tussen de klas en de docent verloopt anders in een fysieke les dan in een online les. Wij vinden het niet verantwoord om dit van onze docenten te vragen. We hopen op uw begrip hiervoor.
Docenten die preventief thuis zijn, geven hun lessen vanuit huis. Op school is dan wel iemand nodig om toezicht te houden op de klas. Soms is dat niet te organiseren en in die situaties leidt dit tot lesuitval. Wij betreuren dat en doen ons best dit te beperken. Hopelijk kunnen we hier ook op uw begrip rekenen.

De komende periode
We gaan ervan uit dat de maatregelen nog wel enige tijd duren. Dat vergt van iedereen extra inspanningen, waarvoor wij ontzettend veel waardering hebben. We onderzoeken hoe we het rooster zo kunnen opbouwen dat het beter bestand is tegen veel lesuitval en hoe we beter kunnen omgaan met de situatie van leerlingen en docenten die preventief thuis zitten. Ook zijn we aan het organiseren dat we, als het straks kouder wordt, les kunnen blijven geven in aangename, maar goed geventileerde lokalen. Wij houden u hiervan uiteraard op de hoogte.
Media
  • KSE letters