Zoeken

Home

Historisch miniatuur-theater


Geschiedenisdocente mevrouw van Dongen is begin dit schooljaar gestart met het project historisch miniatuur-theater. 25 leerlingen van onze school doen mee en ervaren de verschillende onderdelen van het theater maken en uitvoeren. 
Het project brengt geschiedenis, performance-art, beeldende kunst, poppenspel en film samen in een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog. Het heeft aandacht voor 21-eeuwse vaardigheden en biedt het publiek de kans om naar een miniatuurwereld te kijken en de persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog bij hen binnen te laten komen.
Mevrouw van Dongen begeleidt onze leerlingen digitaal en onderling werken zij fysiek samen.

Doel en werkwijze
Het doel van het initiatief is om de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe en bijzondere manier bij jongeren onder de aandacht te brengen. 

Het project loopt in vier stappen en leidt uiteindelijk tot een theatervoorstelling. Onze leerlingen krijgen de opdracht om historisch onderzoek te doen naar de regionale geschiedenis en hun familieverleden rondom de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen maken gezamenlijk een selectie uit de verhalen en schrijven één script waarin de gevoelens en gedachten van mensen tijdens de oorlog naar voren komen. Het script vormt de basis voor het verhaal dat tijdens de voorstelling vertelt gaat worden. Daarna ontwerpen en maken zij een maquette waarop de voorstelling gespeeld gaat worden. Alle attributen en personages die nodig zijn om het verhaal te vertellen worden ook met eigen materialen zelf gecreëerd.
 
De voorstelling bestaat uit het tonen van de maquette op het podium, waarbij de leerlingen zelf het verhaal vertellen en tegelijkertijd de personages en attributen bewegen. De verwachting is dat de voorstelling in januari klaar is. Uiteraard hoor je daar tegen die tijd meer over.

Meerwaarde initiatief
Met dit project wilt mevrouw van Dongen dat leerlingen vaardigheden ontwikkelen die zij in het dagelijks leven moeten gebruiken. Denk hierbij aan: kritisch denken, onderzoek doen, betrouwbaarheid van bronnen af kunnen wegen, samenwerken, creatief bezig zijn en projectmatig werken. Al deze vaardigheden komen samen in dit project. 

Leraren ontwikkel fonds
Ditt toffe project wordt mogelijk gemaakt door het leraren ontwikkel fonds. Meer over het project en het leraren ontwikkel fonds lees je hier.
Media
  • Copyright_Unit-ed.nl-2793 klein