Zoeken

Leerlingen van groep 8: volg 2 minilessen op woensdag 8 februari

Meld je hier aan

Home

Bezoek aan St. Anna


Vorige week hebben twee van onze leerlingen samen met een docent een bezoek gebracht aan St. Anna, een opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Zij gingen in gesprek met de vluchtelingen en bekeken hun residentie. Over deze indrukwekkende dag schreven zij het volgende. 

“Dyakuyu tobi” zei Tanja toen er gevraagd werd wat ‘dankjewel’ in het Oekraïens is. “Dyakuyu tobi”, zeiden we alle drie terug omdat we haar kamer mochten bekijken en ze openhartig haar verhaal vertelde over hoe zij gevlucht is uit Oekraïne. We werden welkom geheten door Koen. Hij coördineert de vluchtelingenopvang in St. Anna op dagelijkse basis. 

Ons bezoek was opgezet door Danique en Femke, 2 leerlingen uit vwo-6 die hun profielwerkstuk over migratievraagstukken doen, waarbij de focus steeds meer op Oekraïense vluchtelingen komt te liggen.  

Koen leidde ons rond door het gebouw en vertelde dat St. Anna alleen Oekraïense vrouwen en kinderen opvangt. Er zijn eigen kamers en gedeelde kamers. Op elke verdieping is een grotere gezamenlijke huiskamer. De aankleding is sober, maar het volstaat. Er hangen kindertekeningen aan de muur, waaronder een groot hart met de tekst “Niderlandv”. 

Op de begane grond is een grote gezamenlijke ruimte. Een groepje Oekraïense kinderen is onder begeleiding van een Nederlandse vrijwilligster bezig met Pietenmutsjes te vouwen en twee Oekraïense dames hangen Sinterklaasslingers op. Aan een tafel beginnen Femke en Danique aan het interview met Koen en Jacob. Jacob is medewerker van de gemeente Halderberge en gaat over de opvang van vluchtelingen. Eén van de vragen ging over wat de kinderen zoal doen in hun dagelijks leven in St. Anna. Koen en Jacob legden uit dat de kinderen onder de Nederlandse leerplicht vallen en dus naar school gaan. Ook al spreken ze niet of nauwelijks Nederlands, worden ze elke dag opgehaald door klasgenootjes om naar school te gaan of om na schooltijd te spelen. Wekelijks volgen ze ook nog online lessen die vanuit Oekraïne worden gegeven. 

Op de vraag hoe de buurt reageerde op de komst van Oekraïense vluchtelingen kwam uiterst positief antwoord. De buurt is betrokken, zo is er burendag georganiseerd en hebben de vluchtelingen Oekraïens gekookt. Het aantal activiteiten neemt inmiddels wel wat af, maar rond de kerst staat er wel weer een leuk initiatief op de planning.  

Na ons bezoek waren we alle drie positief verrast over wat we gezien en gehoord hadden. Het verhaal van vluchtelingenopvang in St. Anna is ondanks alle ellende die er in het grote plaatje aan ten grondslag ligt een positief verhaal, een succesverhaal. 

Media
  • Bezoek St. Anna 2
  • Bezoek St. Anna 3
  • Bezoek St. Anna 4
  • Bezoek St. Anna