Zoeken

Open dagen

Ontdek op vrijdag 12 en zaterdag 13 januari wat de KSE jou allemaal te bieden heeft. Kom ook!
Bezoek alvast onze online open dag

Home

Fietsverlichting brugklassers goed


Op dinsdagochtend 24 oktober controleerden vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland en de fietsbond van Etten-Leur de fietsverlichting van al onze brugklassers. Bij 91,08% was de fietsverlichting goed!

De donkere maanden komen er weer aan en we weten allemaal dat een goede fietsverlichting dan van groot belang is. Helaas blijkt weer keer op keer dat dit bij een groot aantal fietsers, met name jongeren, niet op orde is. Uit een recent onderzoek bleek zelfs dat meer dan 20% van de fietsen geen of een slechte verlichting had.

Om in kaart te brengen hoe het bij onze brugklassers met de fietsverlichting gesteld is, controleerden de vrijwilligers de verlichting van 381 fietsen. Het resultaat is:

91,08% verlichting voor en achter op orde
2,62% alleen voorlicht op orde
3,41% alleen achterlicht op orde
2,89% geen of onduidelijke verlichting op hun fiets

We hopen met deze actie het bewustzijn bij zowel onze leerlingen en hun ouders aan te wakkeren. En nu op naar de 100%!

Fietsverlichting
Wanneer doe je je licht aan?
Je herkent het vast: je zit 's avonds in de auto en opeens valt het op hoe slecht een fietser zonder licht te zien is. Het is dan ook verplicht je fietsverlichting aan te hebben in het donker én bij slecht zicht overdag. Je kunt een boete krijgen als je verlichting in deze situaties niet in orde is. Een handige cue voor 's avonds is: straatverlichting aan = fietsverlichting aan.

Bekijk hier de regels voor fietsverlichting (website VVN).

Boetes voor fietsers
Hogere boetes voor fietsers met telefoon in de hand.
In maart zijn de nieuwe hoogtes vastgesteld van bekeuringen voor verkeersovertredingen. Onder andere het geen voorrang verlenen bij een stopbord of haaientanden komt op een iets hogere boete te staan. Ook de boete voor het vasthouden van een telefoon op de fiets is met 10 euro verhoogd en bedraagt nu 150 euro.

Fietsers die zich niet aan de regels houden kunnen een boete krijgen. En dat bedrag kan flink oplopen. Via deze link zie je een overzicht van overtredingen en de hoogte van bekeuringen die gelden vanaf 1 maart 2023.

Media
  • IMG_9120
  • IMG_9121
  • IMG_9122
  • IMG_9123
  • IMG_9124