Zoeken

Home

KSE viert 50 jaar met 'De KSE draait door'


De KSE bestaat 50 jaar en dat vieren we met verschillende activiteiten. Op maandag 28 januari was ‘De KSE draait door’, een talkshow afgeleid van ‘De wereld draait door’. Docenten Kees Broos en Michel van Opstal praatten met gemak de show aan elkaar en vroegen de tafelgasten uit over 50 jaar KSE. Optredens van goochelaar Wessel Kort, zingende docenten, leerlingen en tonpraoter Ronnie Buiks maakten het programma compleet.  
 

Thuisvoelen 
Onderwijsrobot, Nao, opende de show. Hij stelde zichzelf voor aan het publiek en sloot af met de Macarena. De eerste tafelgasten waren de drie rectoren, Tiny van Dungen, Adrie Rombouts en Peter van Heusden. Zij vertelden hun ervaring over 50 jaar KSE. Dat leerlingen zich veilig voelen en thuis voelen is volgens hen erg belangrijk. Leshuizen spelen een grote rol in het geven van deze veiligheid. ‘Je bleef immers als groep bij elkaar in een leshuis, per leerjaar ging je naar een ander gebouw. Dat was wel een nadeel voor de leraren, die soms van het ene leshuis naar het ander moesten lopen’, aldus Rombouts. ‘Maar zo blijven we wel fit!’, was de reactie daarop van een leraar uit het publiek. 
 

Leerlingen in een centrale positie 
Na de eerste gespreksronde verbaast Wessel Kort de aanwezigen met zijn trucs. Hierop volgt een interview met Arie Slob. Drie leerlingen vroegen hem zijn visie over onderwijs. Speciale gastspreker Paul Rosenmöller haakte hier meteen op aan: ‘Leerlingen moeten veel meer een centrale positie zien te krijgen. Nu gaan veel leerlingen ongemotiveerd naar school. De organisatie van scholen moeten meer aanpassen aan de talenten van de leerlingen.’ Als voorbeeld gaf hij dat een leerling een voortgezet onderwijs diploma haalt met vakken op verschillende en dus passende niveaus. 

Samen en trots
 

De tafelgesprekken werden afgewisseld met leuke optredens. Twee docenten zongen een prachtig lied uit de musical Snorro. Deze musical is vorig jaar opgevoerd als een van de activiteiten van 50 jaar KSE. Ook leerlingen met het vak BSM (bewegen, sport en maatschappij) toonden hun kunsten met hun show BSM’s got talent. Aan tafel nemen ook nog (oud-)werknemers en oud-leerlingen plaats. De show werd afgesloten met een laatste opdracht voor alle aanwezigen. Zij gaven met drie woorden aan wat ze van de show vonden en met welke woorden zij denken aan de KSE. De meest gekozen woorden waren trots en samen.  


Bekijk hier de video van Ons West Brabant




 









Media
  • DSC01099klein