Zoeken

Home

Lezingenreeks leiderschap


Meteen neemt burgemeester Miranda de Vries de leerlingen van vwo-5 mee in hoe een bestuurlijk apparaat als gemeente Etten-Leur in elkaar zit. Haar rol als burgemeester is de rol van bestuurder, een informele leider zonder eindverantwoordelijkheid. Die eindverantwoordelijkheid ligt bij de raadsleden. Zij hanteren als uitgangspunt samen te werken vanuit publieke waarden.   


In haar rol als leider krijgt de burgemeester te maken met uiteenlopende situaties waarop je anders moet reageren. Zo neem je bij het sluiten van een drugspand een koelere houding aan en tref je hardere maatregelen. Maar bij een emotionele gebeurtenis zoals een brand neem je juist een warme rol aan. Als goede leider bezit je een mix van beïnvloedingsstijlen. De vijf beïnvloedingsstijlen zijn: logisch, normatief, relationeel, enthousiasmerend en hiërarchisch.  

Als afsluiter geeft de burgemeester nog een tip aan onze toekomstige vrouwelijke leiders: ‘Schaf het boek ‘Verdrink geen dooie eend’ van schrijfster Marry de Gaay Fortman aan. Een les hieruit is om je gelijk of winst niet in te wrijven.' 



Media
  • leiderschap bgm de vries2klein