Zoeken

Home

Excursie Nijmegen vwo-5


De afgelopen jaren stond Rotterdam steevast op het programma van vwo-5. Op deze zonnige dag vertrokken we echter voor het eerst naar Nijmegen. De stad is vooral bekend vanwege haar roemruchte geschiedenis (Romeinen, Batavieren, Franken, Hertogdom Gelre, WO II). De excursie had deze dag echter een geografisch karakter. Twee thema’s stonden centraal: 'Ruimte voor de Rivier' en het 'Buurtprofiel'.

We begonnen met een wandeling vanaf het station Nijmegen-Lent. Door een aantal wijzigingen in de verkeerssituatie, werd dit een uitdagende onderneming langs Fort Beneden Lent, over de Waalbrug, langs de (voormalige) Honigfabriek en over de nog te renoveren Waalkade. Omdat hier in het kader van het 'Ruimte voor de Rivier' beleid een aantal infrastructurele maatregelen zijn genomen, voerden de leerlingen hier de eerste opdracht uit. Hierna was er een pauze om het centrum te bezichtigen en ergens een hapje te eten. 

Na de pauze stond de tweede en tevens meest uitgebreide opdracht centraal: het 'Buurtprofiel'. Iedereen ging vanuit een centraal punt op onderzoek uit in zijn of haar wijk om het 'Buurtprofiel', de kenmerken van de wijk, in kaart te brengen. Daarbij werd gebruik gemaakt van de digitale toepassing 'Seppo'. In iedere wijk waren op deze wijze een aantal opdrachten, die moesten worden beantwoord, via een digitale kaart te vinden. De docenten keken deze opdrachten 'live' na. Het winnende team 'team Olaf' had de hoogste score en ging er met de smakelijke buit vandoor. Na een flinke rit kwamen we even na vijven terug in Etten-Leur aan.


 

Media
  • Excursie nijmegen