Zoeken

Home

Online gastles met Martijn van Helvert


Op vrijdag 3 april hadden onze leerlingen van vwo-4 en docent meneer Vossen een heel leuk gesprek met tweede kamerlid, Martijn van Helvert. Via een livestream mochten ze de pilot van ProDemos testen. Het doel van deze livestream is de politiek zo dichtbij mogelijk brengen. En dat is zeker gelukt! Een hele mooie ervaring volgens onze leerlingen.

Bart van ProDemos leidde het gesprek perfect. Hij warmde onze leerlingen op door ze te laten reageren op stellingen en vragen. Hij was natuurlijk ook benieuwd naar onze lessen de afgelopen weken. En was erg onder de indruk van hoe wij het met zijn allen hebben opgepakt.

Daarna sloot Martijn van Helvert vanuit huis aan. Hij vertelde kort hoe hij de afgelopen periode heeft beleefd. Daarna kregen onze leerlingen de kans vragen te stellen. Zo gaf hij antwoord op de vraag of de oplossingen die we nu bedenken wellicht ook blijven als de coronacrisis voorbij is. Hij nam deze livestream als voorbeeld dat we niet persé hoeven te reizen om te kunnen vergaderen. En dus ook niet hoeven te vliegen naar andere landen. Maar wat hij vooral hoopt dat blijft, is dat we de eenzaamheid bij o.a. ouderen blijven tegengaan. De coronacrisis zorgt voor hele mooie acties, maar het is goed om dit te blijven doen, want sommige mensen zijn ook zonder coronavirus eenzaam.

Onze leerlingen wilde ook weten wat zijn reden was om de politiek in te gaan. De aanleiding was de aanleg van een nieuwe snelweg vlakbij of door zijn geboortedorp. Door hier mee bezig te zijn, kwam hij met 19 jaar in de gemeenteraad. Dit heeft hij 11 jaar gedaan. Daarna was hij lijsttrekker bij de Provincie en sinds 2014 is hij lid van de Tweede Kamer voor het CDA.

Hij wilde bij het CDA vanwege het kernbegrip ‘subsidiariteit’; het recht om het eerst zelf te doen en daarna pas hulp vragen aan anderen. Hij vroeg onze leerlingen om een grote vijver vol met vis voor te stellen. Volgens hem zegt een linkse partij: ‘we maken hengels, gaan vissen en maken eten voor jullie’. Een rechtse partij zegt eerder succes tegen de mensen. En het CDA staat tussen de mensen en stuurt aan, zodat iedereen kan eten.

Door de opzet van deze livestream was het gesprek meteen heel vertrouwd en open. Vanuit zijn huis gaf hij echt een inkijkje in zijn leven, zelfs even met hond. Zijn laatste boodschap was: ‘Succes allemaal en blijf gezond!’

Onze leerlingen waren ook erg enthousiast. Lars sloot af met; ‘Deze stream is een goede oplossing in coronatijd. De kans dat je zo’n gesprek kunt voeren is heel klein. Dit is een mooi alternatief. Goed geregeld!’

Bart van ProDemos tipte onze leerlingen dat op Instagram sommige kamerleden een live spreekuur hebben. En hij daagde ons uit om vooral met ze in gesprek te gaan. Binnenkort zien we vast meer, want Martijn van Helvert heeft meneer Vossen gevraagd binnenkort met hem live te gaan op Instagram. Wordt vervolgd dus!
Media
  • IMG_1809
  • IMG_1814
  • IMG_1844
  • IMG_1876